Ga naar de hoofdinhoud
Le tour des jardins bij Walibi Holland

Walibi geeft gehoor aan de oproep van Minister Asscher

omtrent de Wet werk en zekerheid

BIDDINGHUIZEN, 4 maart 2016 – Ook Walibi luidt de noodklok omtrent de Wet werk en zekerheid. Het attractiepark heeft veel seizoenarbeiders in dienst en komt op voor de belangen van gewaardeerde medewerkers die vanwege beperkingen in de wet niet terug kunnen keren naar hun seizoenswerk bij Walibi Holland aankomende zomer. Minister Asscher riep deze week bedrijven op om van zich te laten horen. Walibi Holland geeft hier dan ook gehoor aan.

Walibi Holland is elk seizoen geopend van eind maart tot eind oktober en sluit in de wintermaanden. Dit houdt in dat het attractiepark heel veel seizoen medewerkers in dienst heeft. 1350 om precies te zijn. Het werken met tijdelijke arbeidskrachten is niet alleen noodzakelijk voor Walibi Holland, maar voor nagenoeg alle parken aangesloten bij de Club van Elf, de vereniging waar 20 grote dagattractiebedrijven van Nederland lid van zijn. De Wet werk en zekerheid, in het leven geroepen om seizoensarbeid te versterken, doet juist het tegenovergestelde en beperkt in alle opzichten Walibi Holland en andere leden van de Club van Elf.

Arbeids- en kosten intensieve consequenties


Mascha van Till, directeur van Walibi Holland: “om te voorkomen dat er meer medewerkers in dienst worden genomen dan Walibi zich kan veroorloven, biedt Walibi haar seizoen medewerkers een contract aan korter dan 6 maanden, terwijl het seizoen van Walibi 7,5 maanden bestrijkt. Na twee seizoencontracten moet een medewerker volgens de Wwz langer dan 6 maanden uit dienst om de zogeheten ketenregeling binnen deze wet te doorbreken. Dit houdt in dat er met twee instroommomenten gewerkt moet worden. Een deel van de medewerkers start voor aanvang van het seizoen, maar stopt voor het einde van het seizoen. Een ander deel start na opening van het seizoen om tot het einde van het seizoen te werken. Dit systeem is erg arbeids- en kostenintensief.”

Kennis en knowhow verloren


Als gevolg van deze en andere nieuwe regels heeft Walibi tientallen werknemers niet aangenomen, die daar wel op hadden gerekend. Mede ook omdat Walibi anders met de gevolgen van het ontstaan van vaste contracten werd geconfronteerd. Mascha van Till: “Op deze manier gaat er helaas behoorlijk wat kennis en knowhow verloren.”

Minister Asscher


“Het wettelijke systeem en daarmee de Wet werk en zekerheid voorziet momenteel niet in een regeling waar Walibi als seizoenbedrijf en leden van de Club van Elf bij gebaat zijn. Daarom geef ik graag gehoor aan de oproep van minister Asscher om het gesprek aan te gaan en met voorstellen een verbetering op de wet concreet te maken.” aldus Mascha van Till, directeur van Walibi Holland en voorzitter van de Club van Elf.

- Einde persbericht –
 

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie, interviews of beeldmateriaal kun je contact opnemen met:

Walibi Holland
Tim Valkeman: 06-51 62 89 66
E-mail: tim.valkeman@walibiholland.nl