Ga naar de hoofdinhoud

De bouw van Untamed

Sinds oktober wordt er door Rocky Mountain Constructions (RMC) hard gewerkt aan de bouw van onze nieuwste thrill ride, Untamed.

En dat is een heel bijzonder project! Voor de stalen track van Untamed wordt namelijk de fundering van onze houten klassieker Robin Hood als basis gebruikt. Je kunt je voorstellen dat een bestaande achtbaan ombouwen veel grote uitdagingen met zich meebrengt. In deze blog leggen we je dan ook graag uit wat er allemaal komt kijken bij een project als deze!

Vaarwel Robin Hood, hallo Untamed!

Untamed wordt een hybrid coaster, een achtbaan met een stalen track op een houten constructie. Het houten frame van Robin Hood wordt als het ware gerecycled. Door bepaalde delen van het houten frame weg te halen, te verbreden of uit te bouwen, ontstaat er een geheel nieuw baanverloop met ongekende mogelijkheden. Untamed wordt een extreme ride die zeker in de smaak gaat vallen! En doordat we de basis van Robin Hood hergebruiken, blijft deze houten klassieker toch nog een beetje verbonden aan Walibi.

De start van de bouw begint met afbreken

Direct na Halloween Fright Nights is Rocky Mountain Constructions begonnen met het demonteren van de houten constructie. Omdat Untamed een ander baanverloop krijgt dan Robin Hood, zijn er veel aanpassingen nodig. Zo zijn er bepaalde delen van de oude baan losgeschroefd, terwijl andere delen weer deels afgezaagd of geheel verwijderd moesten worden.

Fans van Robin Hood hoeven niet bang te zijn: er blijft nog genoeg hout over van de originele baan! Op sommige plaatsen wordt het houtwerk zelfs uitgebreid, omdat een bepaalde bocht of element een stevigere basis nodig heeft.

Over een stevige basis gesproken…

Je kunt je voorstellen dat een stalen rails de achtbaan een stuk zwaarder maakt. Daarom zijn er de afgelopen maanden heel wat betonnen palen de grond ingeslagen en vele liters beton gestort om de fundering te versterken.

Alle nieuwe kolommen worden ondersteund door een betonnen paal, die vastgezet worden in het beton. In totaal wordt er voor de fundering van Untamed ongeveer 1 miljoen liter beton gebruikt!

Het eerste deel van de baan

Naast alle noodzakelijke verstevigingen wordt er op dit moment ook al druk gewerkt aan het eerste deel van de baan. In de Untamed-video’s heb je er misschien al iets van gezien, maar dat eerste gedeelte wordt meteen al te gek!

Zoals je op de afbeelding bovenaan de pagina kunt zien, dipt de baan uit het station en gaat hij direct over in een 45° Outward Banked Corner, een naar buiten gedraaide bocht. Als we uit de bocht komen, gaan we de lifthill op. In een hoek van 40° wordt het treintje naar een hoogte van 36,5 meter getrokken, waarna hij zich direct weer naar beneden stort. Dit gebeurt in een hoek van maar liefst 80°, wat 10 graden steiler is dan de eerste drop van Goliath!

Wanneer je deze vrije val van 35,4 meter doorstaan hebt, dendert de trein gelijk over een zogenaamde micro bunny. Met de steile drop net achter de rug, zorgt deze kleine hobbel ervoor dat jij flink loskomt van je stoel!

Blijf op de hoogte van de bouw van Untamed!

Zoals je kunt lezen wordt Untamed een te gekke ride die jij zeker moet gaan ervaren! Vanaf 1 juli ben je dan ook van harte welkom om dit beest te gaan temmen. Durf jij het aan?

Wil je meer weten over onze nieuwe hybrid coaster? Volg onze Making of Untamed-serie op YouTube en abonneer je op onze nieuwsbrief, zodat je iedere maand de nieuwste video in je inbox krijgt. Houd ook onze pagina over Untamed in de gaten; daar plaatsen we namelijk regelmatig toffe nieuwtjes over onder andere de bouw en het verdere baanverloop!

Download Walibi App