Ga naar de hoofdinhoud

De geschiedenis van Walibi Holland: deel 1

Walibi Holland kent een lange geschiedenis. Langer dan je misschien denkt.

Want wist je dat het park al in 1971 werd geopend, maar dat het park toen De Flevohof heette? In drie delen vertellen wij je alles over de geschiedenis van Walibi Holland. In dit eerste deel lees je hoe het allemaal begon...

De Flevohof: een leerzaam park over landbouw

Op 21 mei 1971 opende Prinses Beatrix een leerzaam pretpark in de polder van Flevoland: De Flevohof. Het park had als doel om bezoekers kennis te laten maken met het werken en leven in de landbouw. In het park kon je dan ook rondlopen in een champignonkwekerij en een plantenkas. Om de slogan ‘Beleef de dag van je leven in De Flevohof’ kracht bij te zetten, bestond het park verder uit een modelspoorbaan, een indianendorp, huisjes met ballenbakken en een aantal schommels en glijbanen.

Door de jaren heen groeide De Flevohof uit tot een van de populairste dagattracties van Nederland. Toen andere pretparken aan het eind van de jaren 80 steeds harder groeiden, kreeg De Flevohof het steeds moeilijker. Een aantal jaar later, in 1991, werd het park failliet verklaard en overgenomen door het Belgische Walibi Group. Na een laatste opening in ’92 sloot het park voor een heel jaar zijn deuren.

De periode 1994 – 1998: Walibi Flevo

In 1993 werd er achter gesloten deuren hard gewerkt aan de bouw van diverse attracties. Een jaar later, op 7 mei 1994, werden de deuren van Walibi Flevo geopend. Walibi Group had het park in een jaar tijd omgetoverd van leerzaam landbouwpark tot een heus attractiepark!

De hangende achtbaan El Condor (tegenwoordig Condor) was uniek op het Europese vasteland: nog niet eerder was er in een Europees pretpark een achtbaan met hangende stoeltjes gebouwd die over de kop ging! Samen met wildwaterbaan El Rio Grande  en boomstam-attractie Crazy River waren deze attracties de grote trots van het park. In 1998 werd Space Shot gebouwd en werd Walibi Flevo overgenomen door Premier Parks, maar daarover lees in de volgende blog meer!

Wist je dat…?

...Walibi een zogenaamd lettergreepwoord is? Het bestaat uit de eerste twee letters van de Belgische plaatsnamen Waver, Limal en Bierges. In Waver vind je het moederpark, Walibi België.

In deel 2 van de geschiedenis van Walibi Holland

In de volgende blog over de geschiedenis van Walibi Holland behandelen we de tijdsperiode 1998 tot 2006, want na Walibi Flevo heeft het park nóg twee namen gehad voordat het omgedoopt werd tot het huidige Walibi Holland! Check hier deel 2 van de geschiedenis van Walibi Holland.

Download Walibi App